Senovinė kūčia
Gruodžio 18 dieną gimnazijoje net keletui klasių vyko edukacinis užsiėmimas „Senovinė kūčia“. Tai senovinis, ritualinis, deja, jau bebaigiantis išnykti patiekalas Kūčių stalui, be kurio nebuvo įsivaizduojama šventė nė vienuose namuose. Tikėta, kad daiginti grūdai ir žirniai simbolizuoja skalsius metus, gerą derlių, medus atneša gerą sveikatą, riešutai suteikia pilnatvę, o spanguolės apsaugo nuo priešų. Moksleiviai sužinojo apie grūdus bei jų reikšmę Lietuvos etninėje kultūroje: kas yra grūdas, kuo grūdai buvo svarbūs lietuvio tradicinėje kasdienybėje, kaip jie atsispindi kulinariniam pavelde (pvz., duonoje) ir senoviniuose patiekaluose (pvz., kūčia), koks grūdų vaidmuo dabar.
Kartu apžiūrėjome, iščiupinėjome grūdus, ragavome daigintas sėklas, sužinojome, kaip pasigaminti ir kartu gaminome kūčią (būtent iš jos kilo Kūčių pavadinimas). Vėliau į indelius sėjome saulėgrąžas. Edukatorė pasakojo, kad sudygę grūdai išlaiko iki 35 kilogramų svorį! Keletą dienų mūsų daigeliai kalėsi ant klasės palangių, o prieš atostogas indelius išsinešėme namo, kur ne tik paragausime daigų, bet ir tokiais puikiais žalumynais papuošime Kūčių stalą.
Kūčios gamybos būdų yra daug, bet edukatorė mums papasakojo ir parodė vieną iš populiariausių jos receptų. Pasigaminkite ir jūs. Kūčiai reikia stiklinės daigintų arba mirkytų ir virtų kviečių (galima naudoti ir kitokius grūdus); 0,5 stiklinės daigintų arba mirkytų virtų neskaldytų žirnių; 0,5 stiklinės aguonų; 100 g lazdyno riešutų (tinka ir kiti); 2 saujų džiovintų spanguolių (tinka ir kiti džiovinti vaisiai, uogos); 0,5 stiklinės šilto vandens; 2 šaukštų medaus. Medus senovės lietuviams reiškė šviesą, sveikatą ir draugystę.
Kūčiai buvo naudojamas miešimas, t. y., medumi pasaldintas vanduo. Gaminimo eiga: aguonas užpilkite šiltu vandeniu ir palikite per naktį. Riešutus susmulkinkite. Didesniame dubenyje sumaišykite daigintus grūdus, žirnius, riešutus, spanguoles ir nukoštas aguonas. Miešimo gaminimas: vandenį sumaišykite su medumi (jei medus kietas, prieš tai jį pašildykite). Kūčią užpilkite ir sumaišykite su miešimu tik prieš patiekiant į stalą, nes ilgiau saldžiame skystyje pabuvę grūdai gali kiek sukietėti ir nebus tokie skanūs. Patiekite mažuose dubenėliuose kiekvienam asmeniui individualiai ar viename didesniame ir kabinkite mažais šaukšteliais. SKANAUS!
Igb klasės mokinė Margarita Kiris